Texas rig

De texas rig is een uit America overgewaaide techniek die bedoeld is om uiterst secuur een stek uit te vissen. Met subtiele tikjes en rukjes brengen we een (creature) bait tot leven, en vissen zo heel secuur de stek uit. Hieronder leg ik uit hoe je de texas rig knoopt, hoe je je softbaits rigt, en hoe je die vervolgens vist.

Hoe ziet de texas rig er uit?

de texas rig bestaat uit een offset haak, een glazen kraaltje en een bulletloodje. Dit alles gemonteerd op en aan een stuk fluorocarbon. De fluorocarbon wordt door middel van een voorslag knoop aan de hoofdlijn bevestigt. Op de fluorocarbon zelf voor de knoop bevestigen we een klein rubber stuitje zodat je bullet weight niet over de knoop heen schuift je hoofdlijn op.

De haak. Als haak gebruiken we een offset haak. Dit is een haak met een typische knik net na het oog. Door de vorm van de haak en de manier van bevestigen van je softbait is het mogelijk om weedless te vissen, wat een pre is op obstakelrijk water. Je zal simpelweg minder vastzitten en verspelen. Wat natuurlijk goed is voor je humeur en je portemonnee.

De bullet weight is zoals de naam al doet vermoeden een loodje in de vorm van een kogel met een centraal gat er in. Verder zit er aan de onderkant een holle ruimte waar je glazen kraal ongeveer voor de helft invalt.

De kraal is het liefst van glas gemaakt, omdat dit tijdens het binnenvissen een tikkend geluid veroorzaakt, iets wat de interesse van de rovers opwekt. Kwa kleur is er geen voorkeur, waar jij je het beste bij voelt gebruik je.

De fluorocarbon kan een diameter hebben waar jij je prettig bij voelt. Op de foto ligt toevallig 22/00 omdat ik die voorhanden had, maar in de praktijk zal je vermoedelijk 25/00 of 28/00 gebruiken. De dikte is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel obstakels je kan verwachten. In obstakelrijk water ga je een heel stuk hoger zitten dan op een obstakelvrij water.

 
Kwa kunstaas is er een echte diversiteit aan softbaits die je op de texas rig kan vissen. Om een kleine selectie te noemen kreeftjes, wormen, paddletails, v-staartjes, etc. etc.

Het riggen van het kunstaas vergt een klein beetje oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het erg goed te doen. Het zit hem er vooral in dat je begint met je kunstaas ondersteboven te riggen, dit in verband met de haak die je gebruikt en die uiteindelijk 180 graden gedraaid er in komt te zitten. Hieronder zie je een youtube filmpje hoe je de softbait er op zet. Bekijk hem een paar keer zodat er duidelijk wordt hoe je dit nu doet.

Het vissen van de texas rig is eigenlijk best wel eenvoudig. Je werpt uit op een veelbelovende obstakelrijke spot. Laat hem volledig afzinken en geef het dan een seconde of tien voordat je voor de eerste keer wat tikjes gaat geven. herhaal dit een paar maal en als er geen aanbeet komt tik je hem een cm of 20-50 terug, weer laten rusten en zachtjes tikjes geven. De aanbeet verschilt van wat weerstand tot een goed harde tik op de top.

Conclusie. De texas rig is een zeker voor de Nederlandse situatie een top rig, lekker peuteren op veelbelovende obstakel spots. Weinig verspelen kwa kunstaas en rigs dit door de weedless montage. En voor de nederlandse rovers is het een super manier om ze achter de schubben aan te zitten.

Tight lines!