Voorbereiding dagje straatvissen in Rotterdam

Morgen (24 september) is het weer zover, een dagje aan de maas smijten met rubber. Ik zal voornamelijk met jigs en dropshot vissen. De spullen die ik meeneem beperk ik tot het echt noodzakelijke aangezien ik ook graag aan de wandel ga op zo’n dagje en je toch alles moet meezeulen. Hieronder zal ik laten zien hoe ik mij voorbereid op zo’n dagje.

baars boernegat

Getijde

Voor mij is het getij een bijzonder belangrijk geheel, zonder tij geen stroming en dan is het toch een heel stuk lastiger op de rivier. Favoriet is bij mij het instromende water, of opgaand tij. Dit brengt voor mij een boel mogelijkheden (en vis) met zich mee. Voor de getijden raadpleeg ik altijd de site van rijkswaterstaat, daar zit een mooie pagina op waar je per dag en per water kan kijken wat het tij doet. Voor mij ziet dit op de 24e er zo uit:
getij-24septRood omlijnd de meest gunstige periode voor mij. Grofweg tussen 10:30 en 16:00. Als we de grafiek iets beter bekijken dan valt op dat er weinig water binnenkomt en uitgaat, ook is de opgaande lijn niet heel erg stijl dus de stroming zal er wel zijn maar op sommige plekken minimaal. Zoeken dus naar stekken met wat meer stroming en die zijn er ook plenty.

Stekkeuze

Tja en dan kom je dus gelijk bij stekkeuze uit. Want de maas is toch wel een enorm stuk water met veel, heel erg veel, interessante spots. Favoriet zijn bij mij de haventjes, sluizen, en bruggen. Meest bekende stekken zijn toch wel het boerengat en het noordereiland. Toch zijn deze stekken helemaal niet zaligmakend als je kijkt naar hoeveel mensen hier met een blank vandaan gaan. Stekkennis kan je hier 100% zeker een heel eind op weg helpen (een toffe vismaat kan soms goud waard zijn). Kijk bij de stekkeuze niet alleen of je een mooi uitzicht hebt, maar vooral of er iets interessants onder water zit, denk hierbij aan brugpijlers, steenstort, talud naar vaargeul toe etc. etc.

mapsstreetview

Google maps kan hierbij ook een hele grote vriend voor je zijn. Je kan eerst op de kaart op zoek naar plekken die er veelbelovend uitzien, vervolgens via streetview de situatie bekijken. Dit geeft iig een idee waar je aan begint.

Materiaal

Afhankelijk van de stek die ik bevis en met welke methode ik vis, neem ik maximaal twee hengels mee. Een HTO rockfish L van 2,25 mtr met een werpgewicht van 3-12 gram icm een Shimano Alivio 1000, en een Shimano Catana CX  MH van 2,40 meter met een werpgewicht van 10-30 gram icm een Shimano Exage 3000FD. Daarnaast heb ik een schepnet steel van mikado die 4 meter lang is, en dat is echt geen overbodige luxe maar strikte noodzaak om de vis te kunnen landen. Het net zelf is nog een ouderwets pannet achtig ding van 50 cm doorsnede, deze zal op de beurs in Utrecht worden vervangen door een rubberen net. Verder nog een tweetal dozen met kunstaas, een flesje drinken, de boekjes die bij de vispas horen plus natuurlijk de vispas, en een smartphone met camera. Thats it, ik kan het allemaal goed op de fiets meenemen naar het water toe. Het is niet te zwaar en biedt mij de mogelijkheid om met bijna elke methode/loodgewicht te vissen die nodig is.

rockfish-l

Kunstaas

Ik ben zelf een groot fan van softbaits. Ik heb ze in diverse vormen, kleuren en merken, maar ik maak sinds een tijdje ook mijn eigen softbaits. Het is een superleuke hobby binnen de hobby en geeft je de vrijheid om echt elke kleur combo te maken die je maar kan bedenken. Kwa softbaits springen voor mij op dit moment er drie soorten boven de rest uit:
– Mijn eigen urban predator baits, deze hebben zo vaak de dag gered Helemaal de Ribbed minnow in de kleur motoroil/acid tail, een echte grote baars killer.
– Lunker city Swimming ribster, in elke kleur die ik maar kan krijgen. Mooi allround aasje.
– Lucky John Tioga in de kleuren gold mirror, ocean pearl (uv) en mr. brown. in de maten 2 en 2,9 inch echt een top aasje voor baars, en de maat 3,9 inch voor de snoekbaars en snoek.

kunstaas

Verder neem ik altijd een paar tailspinners mee van spinmad, mooi spul en vangt echt van alles en nog wat. Ook heb ik altijd wel een paar plugjes en spinners mee, je weet ten slotte maar nooit.

Loodkoppen en dropshotloodjes

Kwa loodkopjes kan ik kort zijn ik gebruik drie soorten, football, round en fin-s. In de gewichten 0,5 tot 28 gram. Wanneer ik welke inzet is een beetje afhankelijk van stroming, diepte van het water en of ik ultra light vis of niet. Ultra light en in mega stroming gebruik ik de fin-s kopjes, die knallen echt naar de bodem toe (0,5 gram in een sluis gewoon op de bodem houden).m Football is mijn all-round kopje en round gebruik ik als op sommige plaatsen de stroming teveel is voor de footballs maar te weinig voor de fin-s.
Dropshotloodjes gebruik ik altijd de staafloodjes, simpelweg omdat ik er daar minder van verlies.

lood

Seizoenen

Lente, paaitijd en gesloten tijd voor kunstaas, ik vis dan persoonlijk met kleine wormpjes en pak zo een berg kleine mini baarsjes en grondeltjes, op super licht materiaal erg leuk om te doen.
Zomer, vindt ik persoonlijk een taaie periode, hoge water temperaturen doen eht kunstaas vissen niet echt goed en vaak is alleen de baars nog goed te porren om te bijten. Snoek in de zomer doe ik sowieso niet.
Herfst, een super periode voor de gortere baarzen en de eerste snoekbaarzen die richting de havens trekken voor de paai.
Winter, in voorbereiding op de paai merk je dat ze enorme bergen voedsel tot zich nemen, je kan dus echt mega vangsten maken.

Kleding

Zomers niet te veel en swinters niet te weinig. Das makkelijker gezegd dan gedaan. Één item mag iig niet ontbreken tijden de herfst winter en lente en dat is een goed regenpak. Dit wordt vaak onderschat, maar een plensbui terwijl je weinig tot geen schuilmogelijkheden hebt kan een visdag behoorlijk verknallen. TIP, geef een paar centen meer uit voor kwaliteit, dit betaald zich terug in het genot van droogblijven.

En zo zijn we aan het eind van dit artikel aangekomen. Ik hoop dat jullie er iets info uit kunnen halen,

tot de volgende keer,

Ed